2024-SLIDE-MOUNTAIN SLOPE BUILDINGS.JPG
2024-SLIDE-RIVER MOUNTAINS.JPG
2024-SLIDE-AERIAL CITY SEA.JPG
2024-SLIDE-RIVER BETWEEN MOUNTAINS.JPG
2024-SLIDE-MOUNTAIN CLIFF PEOPLE.JPG
2024-SLIDE-TRADITIONAL RED SCANDINAVIAN BUILDING.JPG
2024-SLIDE-SCANDINAVIAN ARCHITECTURE PHOTO BY EFREM EFRE.JPG
2024-SLIDE-SCANDIN.JPG
2024-SLIDE-MODERN KITCHEN.JPG
2024-SLIDE-SCANDINAVIAN HOUSE MOUNTAINS.JPG
2024-SLIDE-SCANDINAVIAN ARCHITECTURE PHOTO.JPG
2024-SLIDE-SCANDINAVIAN WOODEN.JPG
2024-SLIDE-MOUNTAIN SLOPE BUILDINGS.JPG
2024-SLIDE-RIVER MOUNTAINS.JPG
2024-SLIDE-AERIAL CITY SEA.JPG
2024-SLIDE-RIVER BETWEEN MOUNTAINS.JPG
2024-SLIDE-MOUNTAIN CLIFF PEOPLE.JPG
2024-SLIDE-TRADITIONAL RED SCANDINAVIAN BUILDING.JPG
2024-SLIDE-SCANDINAVIAN ARCHITECTURE PHOTO BY EFREM EFRE.JPG
2024-SLIDE-SCANDIN.JPG
2024-SLIDE-MODERN KITCHEN.JPG
2024-SLIDE-SCANDINAVIAN HOUSE MOUNTAINS.JPG
2024-SLIDE-SCANDINAVIAN ARCHITECTURE PHOTO.JPG
2024-SLIDE-SCANDINAVIAN WOODEN.JPG
29.05.2024

11 juni 2024: Harry Martinson (1904-1978) - Aniara : een epos over de mens in tijd en ruimte

Onlangs verscheen Aniara. Een epos over de mens in tijd en ruimte in een eerste Nederlandse vertaling van Anke van den Bremt en Anna Rottier bij Uitgeverij Wilde aardbeien. De mooie illustraties zijn van Solko Schalm. 
Het dichtepos verscheen in 1956, werd in 17 talen vertaald, en is nog steeds zeer actueel. Aniara is de naam van een groot ruimteschip dat 8000 passagiers naar een veilige planeet moet brengen omdat de aarde onleefbaar is geworden door atoomoorlogen en natuurrampen.
Aniara raakt uit koers en het wordt al gauw duidelijk dat de reis naar de oneindigheid van het heelal voert en nooit de bestemming zal bereiken. In het dichtepos laat Martinson zien hoe de mensen aan boord van Aniara reageren. 
Martinson was zeer ongerust over de ontwikkelingen van de techniek in zijn tijd. Naast zijn angst voor de destructie van de aarde, zal ik ingaan op zijn fascinatie voor de kosmos, zijn liefde voor de natuur, en welk effect het epos op zijn verdere leven heeft gehad. Dit jaar is het 50 jaar geleden dat Martinson de Nobelprijs voor literatuur ontving.
Tijdens de lezing zal ik ook fragmenten vertonen van de opera (1959) en de film (2018) die op basis van Aniara zijn gemaakt.
Petra Broomans is emeritus gasthoogleraar aan de Universiteit Gent en emeritus hoofddocent met het ius promovendi (Rijksuniversiteit Groningen). In 2020 ontving ze een eredoctoraat van de Universiteit van Uppsala (Zweden). Zij is initiatiefnemer en coördinator van het Vertalerslexicon voor het Nederlandstalig gebied (VNLex). Ze is bestuurslid van o.a. de International Federation for Modern Languages and Literatures (FILLM), International Organisation for Scandinavian Studies (IASS) en lid van verschillende adviesraden, waaronder FILLM studies in Languages and Literatures (Benjamins). Voor meer informatie: www.petrabroomans.net.

Aniara.jpg

Datum: dinsdag 11 juni 2024
Tijd: 19:30 - 21:45 uur
Locatie: Harmoniegebouw (Oude Kijk in 't Jatstraat 26, Groningen), zaal 1315.0048
Toegang: gratis voor leden van de SVG, aan niet-leden vragen wij € 5,00 entree

13.05.2024

18 mei 2024: Presentatie van Aniara van Harry Martinson in De Doelen

Stichting Woordnacht/De Kronieken en uitgeverij Wilde aardbeien nodigen u van harte uit voor de presentatie van het indrukwekkende en actuele dichtepos Aniara: Een epos over de mens in tijd en ruimte (1956) van de Zweedse auteur Harry Martinson (1904-1978).
De presentatie van Aniara vindt plaats in De Doelen, Studio 8 (Rotterdam) van 16:00-17:15 uur. Inloop vanaf 15:30 uur.

Aniara.jpg

Programma:
- Introductie auteur Harry Martinson door Petra Broomans en overhandiging van de bundel aan Petra Zachrisson Beets van de Ambassade van Zweden
- Korte speech van Petra Zachrisson Beets
- Muzikaal intermezzo
- Ronde tafel gesprek door Hans Sibarani met de vertalers, illustrator en uitgever
- Voordracht gedichten: Anna Rottier & Anke van den Bremt

Over het boek
Aniara is een Zweedse klassieker die in vele talen is gepubliceerd en actueler is dan ooit. Vijftig jaar nadat Harry Martinson de Nobelprijs voor Literatuur ontving, wordt Aniara nu voor het eerst in het Nederlands uitgegeven door Wilde aardbeien. Het epos in 103 verzen geldt als een hoogtepunt in zijn werk. Martinson schreef Aniara tijdens de Koude Oorlog. De titel verwijst naar een van de enorme ruimteschepen waarmee de wereldbevolking naar andere planeten wordt vervoerd, omdat de aarde door atoomoorlogen en natuurrampen wordt geteisterd. Het ruimteschip Aniara raakt uit koers en er volgt een verbijsterende reis naar de krochten van het heelal. Via Mima, een staaltje AI avant la lettre, worden de reizigers onderhouden met beelden van hun oude planeet. Al gauw wordt duidelijk dat de reis nergens heen leidt.

Over de auteur
Harry Martinson (1904-1978) leefde een onstuimig, droevig en boeiend leven. Hij werd ondergebracht bij verschillende pleeggezinnen, liep keer op keer weg, monsterde als zestienjarige aan als matroos en voer zeven jaar over de wereldzeeën. Het levensverhaal van Harry Martinson is een voorbeeld van wat men in Zweden een klassenreis noemt: van verlaten kind en arme matroos tot beroemd en gelauwerd auteur. De Zweedse academie kende in 1974 aan Harry Martinson de Nobelprijs voor literatuur toe.

Over de vertaling
De vertaling van de 103 verzen tellende gedichtencyclus is van Anke van den Bremt en Anna Rottier.
De illustraties zijn van Solko Schalm. Het nawoord is van de hand van Petra Broomans.
Verkrijgbaarheid Aniara: Een epos over de mens in tijd en ruimte is verkrijgbaar bij de boekhandel of via www.wildeaardbeien.nl. Prijs: € 21,95
Uitgeverij Wilde aardbeien Puddingfabriek Viaductstraat 3-20
9725 BG Groningen www.wildeaardbeien.nl e-mail: svin@svin.nl

22.02.2020

Concert ter gelegenheid van de viering en herdenking van de Zweedse voedselhulp in februari 1945 aan Nederland

Concertserie Café Classique: Klassiek en folklore uit Zweden

Café Classique is een unieke concertserie in de Grote Kerk - midden in Vlaardingen. Geen stijf gedoe, maar gezellig met een drankje en een hapje en een bar, die het hele concert open is. Elk concert heeft zijn geheel eigen sfeer en thema en geen avond is daardoor hetzelfde.
Voor het aankomende concert van 22 februari hebben we een bijzonder gezelschap uitgenodigd: het ensemble KAJA, dat zijn basis heeft in Dalarna in Zweden. KAJA speelt een aangename mix van Zweedse folklore en klassieke muziek. De groep zal worden bijgestaan door het bevriende (Nederlandse) Trio Tango Extremo, dat speciaal voor deze gelegenheid een aantal stukken heeft gearrangeerd, die een duidelijke relatie heeft met Zweden. Zo zal er een geheel eigen interpretatie van de Zweedse original 'Ack Värmeland, du sköna' worden gepresenteerd, maar ook een ode aan dit prachtige land van de hand van pianist Rob van Kreeveld: 'Waltz for Sweden'.
Het programma van deze avond staat in het teken van de viering en de herdenking van de Zweedse voedselhulp (het 'Zweedse Wittebrood') van februari 1945, wat vele Nederlanders precies 75 jaar geleden ternauwernood van de hongerdood heeft gered.
Natuurlijk wordt er voor iedereen Zweeds Wittebrood volgens origineel recept gebakken, en zal er een keur aan heerlijke Zweedse hapjes en drankjes worden geserveerd.

Datum: Zaterdag 22 februari
Aanvang 20.30 (deuren open 20.00)
Entree: 10 euro (pin of contant aan de deur)
Adres: Grote Kerk, Markt 63, 3131 CR, Vlaardingen
Reserveren mogelijk per email: f.tomei@chello.nl (t.a.v. Frank Tomeï)

Musici KAJA:
Livet Nord - Quintone (vijfsnarige viool) en Kalimba
Camilla Åström - Piano
Josef Kallerdahl - Contrabas

Musici Trio Tango Extremo
Tanya Schaap - Viool
Rob van Kreeveld - Piano
Sandor Kem - Contrabas en Gitaar

www.kajatrio.se
www.musicaextrema.nl

De muzikale arrangementen zijn van de hand van de musici van deze ensembles


Home

Lid worden?

Zoek

AVG

Telefoon