Denemarken, zestiende eeuw. Het verhaal van Sigbrit (ook wel Syberich, of Sybrich) Willemsdr., haar dochter Duveke en de Deense koning Christian II is onder een groot publiek in Nederland nauwelijks bekend. Dat ligt in Scandinavië heel anders. Ieder kind in Noorwegen, Zweden en Denemarken leert op school over de afgezette koning, zijn Nederlandse minnares en haar moeder Sigbrit, de machtige raadgeefster van de Deense koning. Na de dood van zijn vader Hans, trouwde Christian met Isabella van Oostenrijk, zus van Karel V, ook uit de Nederlanden. Onze geschiedenis is hierdoor verbonden met de geschiedenis van Denemarken.
Vóór zijn val was Christian een machtig koning, hij heerste over Denemarken, Noorwegen, Zweden, Groenland, IJsland, de Faeröer-, Orkney-, en Shetlandeilanden, Sleeswijk en een groot deel van Finland.
Nadat hij was afgezet vluchtte hij naar zijn schoonfamilie in de Nederlanden.
In deze lezing wordt ingegaan op hoe research en feiten worden verweven met fictie, de reis die de schrijfster door Scandinavië, België, Duitsland en Nederland maakte in de voetsporen van de hoofdpersonen van het verhaal en de achtergrond van de betreffende hoofdpersonen en hun boeiende bijdrage aan de wereldgeschiedenis.
Dag/tijd: 30 november 2023 19:30 uur
Locatie: Harmoniegebouw Groningen Zaal 1312.0012