Kim Middel: IJsland op 25 september 2019

 

 

 


Hoe IJsland werd wa
het is: de ontwikkeling van nationale identiteit tussen de Middeleeuwen en nu.

 

 

 

“IJsland, het land van cultuur. Je hoeft maar een IJslands geschiedenisboek, een IJslandse krant of een brochure over het land te openen of je leest iets over de eeuwenoude cultuur waarop het land zich graag laat voorstaan.
    Als getuigen hiervan worden altijd de sinds de Middeleeuwen vrijwel onaangetast gebleven taal en het middeleeuwse literaire erfgoed aangehaald. Maar was dit altijd al zo?                                                                                                                                     IJsland was immers van 1262/1264 tot 1944 een onderdeel van het Noorse en later Deense rijk, niet bepaald een situatie waarin de eigen cultuur voorop stond of men die kon gebruiken om zichzelf te profileren.
En toch slaagden de IJslanders er wonderwel in zichzelf op het internationale toneel een plaats te verschaffen en zich een identiteit aan te meten.
Hoe dit mogelijk was en met welke middelen, en welke gevolgen hun keuzes voor de huidige IJslandse identiteit hebben, hoop ik u in deze lezing te kunnen schetsen.”

Kim Middel heeft klassieke talen, middeleeuwenkunde en IJslands gestudeerd.  Ze is wetenschapper met IJsland als aandachtsgebied, vertaler van IJslandse literatuur, verricht werk voor IJslandse-paarden-stamboeken in binnen- en buitenland en geeft les in het IJslands.
   De lezing van vanavond is gebaseerd op de vondsten die ze tijdens haar promotieonderzoek gedaan heeft.

De entree is gratis voor leden van de SVG. Niet-leden betalen 3 euro.

Harmoniegebouw, Oude Kijk in ’t Jatstraat 26, Groningen, zaal 1312.0007