24 november 2021 – Femke Roobol met lezing Koning van het Noorden – geannuleerd i.v.m. covid-19

Helaas kan de lezing niet op de ‘gewone’ manier doorgang vinden. We zijn ons nog aan het beraden. Informatie volgt z.s.m.

Graag nodigen wij jullie uit voor onze eerste verenigingsavond na ruim anderhalf jaar, die gehouden wordt op woensdag 24 november 2021. Dan zal Femke Roobol ons vertellen over de totstandkoming van haar roman ‘Koning in het Noorden’ uit 2018, over de Deense koning Christian II en zijn tijd.

 

 

 

Het verhaal van Sigbrit (ook wel Syberich of Sybrich) Willems, haar dochter Duveke en de Deense koning Christa II is in Nederland bij het grote publiek nauwelijks bekend. Dat ligt in Scandinavië wel anders. Elk kind in Noorwegen, Zweden en Denemarken leert op school over de afgezette koning, zijn Nederlandse minnares en haar moeder Sigbrit, de machtige raadgeefster van de Deense koning. Na de dood van zijn vader trouwde Christian met Isabelle van Oostenrijk, zus van Karel V. Onze geschiedenis is hierdoor verbonden met de geschiedenis van Denemarken.

Voor zijn val was Christian een machtig koning, hij heerste over Denemarken, Noorwegen en Zweden, Groenland, IJsland, de Færøer, Orkney – en Shetlandeilanden, Sleeswijk en een groot deel van Finland. Nadat hij was afgezet, vluchtte hij naar zijn schoonfamilie in de Nederlanden.

In de lezing van Femke Roobol wordt ingegaan op hoe research en feiten worden verweven met fictie, op de reis die zij door Scandinavië, België, Duitsland en Nederland maakte in de voetsporen van de hoofdpersonen van het verhaal. Ook horen we over de achtergrond van deze personen en hun boeiende bijdrage aan de wereldgeschiedenis.

Datum: woensdag 24 november 2021
Tijd: 19:30 – 21:30 uur
Locatie: Harmoniegebouw (Oude Kijk in ’t Jatstraat 26, Groningen), zaal wordt later bekend gemaakt

Toegang: gratis voor leden van de SVG, voor niet-leden is de toegangsprijs € 3,00

Met vriendelijke groeten en graag tot de 24e november,

het bestuur van de Scandinavische Vereniging Groningen

In verband met de huidige Covid-19-maatregelen vragen we u uw komst vooraf te melden per e-mail op scandinavischevereniging@home.nl of telefonisch op 0644028477.
En zorgt u voor een geldige CoronaCheck QR-code?