15 november 2018 – Peer Gynt, lezing door Carla Joustra

De Scandinavische Vereniging Groningen nodigt u allen graag uit voor een avond over de bekende Noorse avonturier Peer Gynt. Carla Joustra zal tijdens haar presentatie aandacht besteden aan de achtergronden, de inhoud en de muziek van dit bijzondere verhaal.

Peer, je liegt!

Peers verhaal over zijn woeste rit op de rug van een rendier vindt bij zijn moeder geen gehoor: ‘Alles wat je zegt is wartaal!’ De jonge Peer Gynt is een enorme fantast die het liefst de bergen in trekt om zijn avonturen bij elkaar te dromen – een praatjesmaker, die steeds moeilijkheden uit de weg gaat en werkelijkheid en fantasie niet van elkaar kan onderscheiden. Zijn doel is: ‘Keizer worden. Keizer over de hele wereld’. Voor dat doel gaat hij tot in extremen en liegt hij over vrijwel alles – ten koste van iedereen om hem heen.

Op 24 februari 1876 vond in het Christiania Theater in Oslo de première plaats van het toneelstuk Peer Gynt – een van de meest opgevoerde Noorse toneelstukken ooit, een populariteit die mede te danken is aan de onvergetelijke muziek van Edvard Grieg.

Henrik Ibsen baseerde zijn verhaal over Peer Gynt op tradities en vertellingen uit het Gudbrandsdal, over een legendarische Per Gynt die hier ooit zou hebben geleefd. Verhalen die aanvankelijk werden opgetekend door Peter Christen Asbjørnsenen en die Ibsen inspireerden om zelf op zoek te gaan. Ibsens Peer Gynt ademt het Gudbrandsdal – de akkers en velden, de bergen, bossen en met mos overgroeide rotsen. Het is niet voor niets dat daar jaarlijks – aan de oever van het Gålåvatnet – een grootse opvoering van Peer Gynt plaatsvindt.

Datum: donderdag 15 november 2018
Tijd: 19:30 – 22:00 uur
Locatie: Harmoniegebouw, Oude Kijk in ’t Jatstraat 26

 

Toegang gratis voor leden van de SVG, voor niet-leden is de entree €3,00